1e kwartaal 2023: Masterclass – Belijdenissen als spirituele autobiografie

Aan het Titus Brandsma Instituut vindt komend voorjaar 2023 een collegereeks plaats over de Belijdenissen als spirituele autobiografie.

Plaats:  Erasmusgebouw, Erasmusplein 1, Nijmegen
Data:     woensdag 27 januari – 10 en 24 februari – 10, 24 en 31 maart
Tijd:       11.oo – 13.oo uur 

Meer informatie: https://www.ru.nl/titusbrandsmainstituut/actueel/nieuws/vm-nieuws/start-januari-2023-masterclass-belijdenissen/

In memoriam Bob Bodaar

Op donderdag 16 april 2020 is de augustijn Bob Bodaar op 81jarige leeftijd overleden.
Bob stond aan de wieg van het Augustijns Verband. Eerst heeft hij in 2006  als provinciaal van de Nederlandse provincie de Augustijnse Beweging opgericht. Daarvan is hij alle jaren voorzitter geweest. De Augustijnse Beweging is in 2018  omgezet in het huidige (breder van opzet en meer digitaal gericht) Augustijns Verband. Tot op het laatst had Bob belangstelling voor het reilen en zeilen in het Augustijns Verband. Wij zijn veel dank verschuldigd voor zijn enorme inzet om de Augustijnse spiritualiteit voor een groter publiek toegankelijk te laten zijn.

Dat hij nu mag rusten in vrede.

Bob Bodaar osa

Kerstwens

Als Christus duizendmaal geboren zou zijn in de stal van Betlehem,
maar niet in ons hart, dan was zijn geboorte waardeloos!’
(aldus Augustinus)

Het Bestuur van het Augustijns Verband wenst u mooie,
inspirerende en gezellige Kerstdagen toe
en de aller beste wensen voor het nieuwe jaar.

Ontmoetingsdag 2019

Deze ontmoetingsdag is dit jaar georganiseerd door het Augustijns Verband, in samenwerking met Stadsklooster Mariken en Kapelgemeenschap Ter Linde uit Uden. Hij vond plaats op 7 december 2019, in de Boskapel te Nijmegen.

In de ochtend heeft Pierre Paul Walraet, algemeen raadslid van de Generale Raad van de Kruisheren in Rome  een lezing gehouden. Hij ging in zijn lezing in op de visie van Augustinus op gemeenschapsleven en op welke wijze een geloofsgemeenschap hier vandaag de dag nog inspiratie uit kan halen. Voor het volledige verslag van de lezing, klik hier.
In het middagprogramma heeft Henk Trimbach, mede initiator en lid van het inspiratieteam van de Kapelgemeenschap Ter Linden in Uden, een inleiding gehouden over gemeenschapsvorming in brede zin. Hij heeft de aanwezigen meerdere vormen van gemeenschappen voorgehouden waar wij bij horen of in participeren. Deze inleiding gaf de aanzet om op een interactieve wijze in kleine groepen uiteen te gaan om met elkaar in gesprek te gaan over de  volgende drie vragen:

  1. Welke bouwstenen zijn in jou aanwezig om mee te bouwen aan een gemeenschap? Wat heb jij in huis?
  2. Welke bouwstenen heb jij nodig om te bouwen aan een gemeenschap? Wat wil je ontvangen?
  3. Welke bouwstenen wil jij inzetten (geven) om te bouwen aan gemeenschapsvorming?